Events Calendar

29 December 2021 - 19 February 2022
 • In The Media
  07 January 2022 08:00am - 07 January 2022 05:00pm
  by This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

   

  (Banner) DocWorkshop_Pham_Big.png

   

  KOTA SAMARAHAN, 7 Januari 2022: Mini Film Festival (MFF) UNIMAS akan menganjurkan siri bengkel dokumentari pada 10 Januari 2022 dengan menampilkan Pengarah dari Vietnam, Pham Thu Hang, untuk berkongsi pengalaman dalam pengarahan dan penyuntingan dokumentari.

  Pham Thu Hang, pernah memenangi Anugerah Pengarah Terbaik dalam kategori Filem Cereka Asia di Festival Filem Antarabangsa Singapura dan terkenal dengan karya dokumentari bertajuk "The Future Cries Under Our Soil", yang menceritakan kehidupan masyarakat selepas perang saudara di Wilayah Quang Tri, Vietnam.

  Siri bengkel dokumentari tersebut akan diadakan secara atas talian selama dua hari bermula 9 Januari sehingga 10 Januari 2022, dengan pengisian aktiviti bengkel seperti tayangan dokumentari/filem dan perkongsian ilmu dan pengalaman bersama Pham Thu Hang.

  Bengkel dokumentari ini yang merupakan kerjasama pelbagai pihak antaranya UNIMAS, Majlis Seni Sarawak, TVS, CHIC, Watch Movies Not dan lain-lain, akan diadakan secara percuma kepada sesiapa yang berminat dengan pendaftaran boleh dilakukan melalui https://bit.ly/17thMFF.

  Untuk pertanyaan lanjut mengenai bengkel dokumentari ini juga boleh menghubungi terus Haazim di talian +6011 2529 9264.

 • In The Media
  03 January 2022 08:00am - 03 January 2022 05:00pm
  by This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

   

  Pic1-min-min.JPG

   

  KOTA SAMARAHAN, 20 Disember 2021:  Majlis Pelancaran Sambutan Ulang Tahun Ke-30 UNIMAS telah disempurnakan oleh Pengerusi Lembaga Pengarah Universiti, Yang Berbahagia Tan Sri Datuk Seri Panglima Sulong bin Mat Jeraie di Dataran Canselori UNIMAS, pagi tadi.

  Dalam pelancaran tersebut turut diadakan perasmian dua jabatan baharu dan satu institut di UNIMAS iaitu Jabatan Pendidikan dan Pengajian Islam, Jabatan Perakaunan dan Institut Kelestarian dan Tenaga Boleh Diperbaharui atau ISURE (Institute of Sustainable and Renewable Energy).

  Jabatan Pendidikan dan Pengajian Islam di Fakulti Sains Kognitif & Pembangunan Manusia (FSKPM), akan menawarkan Program Sarjana Muda (Pendidikan Islam) bermula sesi 2022/2023 dan standard Pendidikan telah ditentukan oleh kerangka Agensi Kelayakan Malaysia (MQA) dengan lebih kurang 30 pelajar akan ditawarkan tempat pada kohort pertama kelak.

  Manakala Jabatan Perakaunan dibawah Fakulti Ekonomi Perniagaan (FEP), menawarkan Program Ijazah Sarjana Muda Perakaunan (Kepujian), mula ditawarkan pada sesi 2012/2013 telah mendapat akreditasi penuh dari Agensi Kelayakan Malaysia pada tahun 2016 serta akreditasi bersyarat daripada Institut Akauntan Malaysia (MIA) pada tahun 2021.

  Kedua-dua program di jabatan baharu diharap dapat memperkasa dan meningkatkan jumlah graduan dan kualiti program di UNIMAS serta dapat membantu dan menyokong hasrat Sarawak untuk menjadi sebuah Negeri Maju menjelang tahun 2030.

  Ia ...

Demo