Events Calendar

04 December 2022 - 04 December 2024
 • Event
  28 November 2023 - 28 November 2023
  by This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

   

  Slide17.jpg

   

  Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan telah dijemput oleh Pejabat Kesihatan Bahagian Kuching untuk terlibat dalam Karnival MyChampion yang dijadualkan pada 24 sehingga 25 November 2023 bertempat di Kompleks Belia dan Sukan Negeri Sarawak (bersebelahan dengan UNIMAS City Campus). 

  Karnival ini  merupakan Agenda Nasional Malaysia Sihat yang mengumpulkan lebih daripada 15 agensi seperti JKM, Kementerian Pendidikan, Jabatan Perpaduan Negara dan Integrasi Nasional, KEMAS, MAKNA, BSMM, Sarawak Energy, MySalam, Protech Health, Jabatan Penerangan, TVS dan banyak lagi. Matlamat karnival adalah untuk mempromosikan Pembudayaan Gaya Hidup Sihat dan Kelestarian Persekitaran. Pelbagai aktiviti telah diadakan oleh setiap agensi. Bagi Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan, aktiviti yang diadakan adalah Saringan Kesihatan, Pemeriksaan Glucose dan Kolesterol, Pameran Paru-paru Perokok dan Ukuran Karbon Monoksida dalam badan. 

  Pihak penganjur menyasarkan penduduk-penduduk di sekitar Kuching, Bau dan Samarahan serta agensi-agensi yang terlibat dalam program in untuk hadir ke karnival ini. 

 • Event
  04 October 2023 - 04 October 2023
  by This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

   

  FPSK team.jpeg

   

  Satu aktiviti bertajuk "Jom Sihat Bersama Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan, UNIMAS" yang diketuai oleh Puan Anna Andrew telah berlangsung pada 3hb Oktober di Sekolah Kebangsaan Jalan Muara Tuang, Kota Samarahan. Aktiviti ini merupakan salah satu program University Social Responsibility (USR) anjuran UNIMAS yang dilaksanakan oleh sekumpulan warga FPSK yang terdiri daripada 8 orang staf akademik dan 12 orang pelajar dari program Perubatan dan Kejururawatan. Aktiviti ini telah disertai oleh 84 orang murid dari sekolah tersebut dan diiringi oleh 4 orang guru. 
  Tujuan aktiviti ini adalah untuk meningkatkan ilmu pengetahuan mengenai penjagaan kesihatan di kalangan murid-murid seiring dengan Program Meniti Alam Remaja yang diadakan oleh pihak sekolah. Ceramah bertajuk Penyakit Berjangkit, Gadis dan Haid serta Gizi Seimbang telah disampaikan oleh Dr Arlizan Baizura binti Ariffin, Puan Amelia Mohamad dan Puan Azylina anak Gunggu.  Dengan kerjasama pihak Public Medicare Group (PMG), beberapa aktiviti interaktif seperti 'Hand washing', 'How-to put-on sanitary pad', demonstrasi sistem reproduktif, 'Jom Exercise', dan puzzle makanan sihat juga telah diadakan.
   
  Terima kasih kepada pihak sekolah dan murid-murid yang ceria sepanjang program dijalankan. Diharapkan aktiviti-aktiviti kemasyarakatan berilmiah seperti ini dapat mengukuhkan ukhwah antara UNIMAS dan masyarakat setempat, di samping berkongsi ilmu ...

 • Event
  29 August 2023 08:00am - 31 August 2023
  by This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

   

  Forum Kemerdekaan: Perjuangan Menentang Komunis di Sabah dan Sarawak dari Kacamata Penyelidik

   

  YBhg. Prof Datuk/Prof Dato/Prof Datu/Prof Madya/Dr/Tuan/Puan/Cik,

  Sukacita dimaklumkan bahawa Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan akan mengadakan Siri Bicara Pahlawan 2023 ke-6 iaitu Forum Kemerdekaan: Perjuangan Menentang Komunis di Sabah dan Sarawak dari Kacamata Penyelidik secara atas talian. Berikut merupakan objektif bagi Forum Kemerdekaan ini:-

  1. Berkongsi perihal perjuangan menentang komunis di Sabah dan Sarawak dari kacamata penyelidik.
  2. Berkongsi hasil kajian penyelidikan berkaitan ancaman komunis dan pemberontakan di Sabah dan Sarawak.
  3. Memupuk semangat patriotisme di kalangan peserta sempena bulan Kemerdekaan.

  Sehubungan dengan itu, pihak kami dengan penuh takzim menjemput YBhg. Prof Datuk/Prof Dato/Prof Datu/Prof Madya/Dr/Tuan/Puan/Cik menyertai Siri Bicara Pahlawan 2023 ke-6 iaitu Forum Kemerdekaan: Perjuangan Menentang Komunis di Sabah dan Sarawak dari Kacamata Penyelidik seperti butiran berikut:

  Forum Kemerdekaan Perjuangan Menentang Komunis di Sabah dan Sarawak dari Kacamata Penyelidik

 • Event
  07 August 2023 - 07 August 2023
  by This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

   

  mh.jpg

   

  KUCHING - Lembaga Amal Kebajikan Masjid Negeri Sarawak (LAKMNS) baru-baru ini menganjurkan Festival Maal Hijrah 1445/2023 selama tiga hari dari 28 hingga 30 Julai di Masjid Jamek, sebagai penghormatan kepada kedatangan bulan Muharram.

  Festival ini bertemakan “Kelestarian untuk kesejahteraan ummah” bertujuan untuk menyokong inisiatif kerajaan negeri dalam memperkasakan kelestarian alam sekitar, selain sebagai wadah memperingati peristiwa penghijrahan dan peluang untuk mendekatkan diri dengan masyarakat. LAKMNS telah mengundang Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan dari Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS) untuk turut serta dalam acara tersebut.

  Semasa festival, Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan UNIMAS telah menawarkan ujian kumpulan darah dan pengukuran karbon monoksida (CO). Pengukuran karbon monoksida digunakan untuk menentukan tahap karbon monoksida di dalam badan, dan ia biasanya tinggi di kalangan mereka yang merokok dan perokok pasif.

  Dengan mengetahui tahap karbon monoksida di dalam badan dan hubungannya dengan tabiat merokok, ia diharap akan dapat memberi kesedaran kepada perokok agar berusaha untuk membuang tabiat merokok.

  Selain itu, bahan-bahan pendidikan kesihatan berkaitan dengan kesan merokok dan kanser paru-paru turut dipamerkan.

  Gerai ini juga menyediakan prospektus pengajian dan e-prospektus untuk program pengajian yang ditawarkan di UNIMAS. E-prospektus boleh dimuat turun melalui kod QR yang dipamerkan. Semua bahan disediakan oleh badan ...

 • Event
  27 June 2023 - 27 June 2023
  by This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

   

  cgs workshop 28 june 2023 news.jpg

   

 • Event
  05 July 2023 08:30am - 05 July 2023 04:30pm
  by This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

   

  5 july.jpg

   

 • Event
  21 June 2023 - 21 June 2023
  by This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

   

  cgs workshop 21 jun 2023 news.jpg

   

 • Event
  20 June 2023 - 20 June 2023
  by This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

   

  kumpulan 1.jpg

   

  Kampung Tanjung Tuang, Samarahan: 17 Jun 2023 – Majlis Perasmian dan Penyerahan Anak Angkat Pelajar Perubatan Tahun 1 Sesi 2022/2023, Fakulti Perubatan & Sains Kesihatan UNIMAS telah berlangsung di Dewan Masyarakat Kampung Tanjung Tuang. Majlis ini telah dirasmikan oleh YBhg Encik Jerry Zannudin bin Bidin, Penolong Pegawai Daerah Samarahan mewakili Pegawai Daerah Samarahan. Sebanyak 39 buah keluarga angkat Kampung Tanjung Tuang menerima kehadiran 144 orang mahasiswa dan mahasiswi Program Doktor Perubatan. Penghargaan diucapkan kepada Pejabat Daerah Samarahan yang sentiasa membantu kami mencadangkan kampung yang bersesuaian bagi program ini. Program di Kampung Tanjung Tuang merupakan program secara bersemuka pertama diadakan selepas ditangguhkan hampir 3 tahun setengah bagi memastikan pendemic covid 19 dapat dikawal. Penghargaan kepada Ketua Kaum Kampung Tanjung Tuang, Tuan Haji Lasa bin Bol serta JKKK Kampung yang sama-sama berganding bahu menjayakan program ini. Program Anak Angkat adalah sebagai pendedahan awal kepada bakal-bakal doktor dan diharap melalui pengalaman berharga ini dapat membantu mereka memberikan perkhidmatan yang cemerlang kepada masyarakat pada masa yang akan datang. Selain itu, program sebegini sebenarnya batu loncatan bagi para pelajar untuk memahami dan menyelami situasi sebenar penduduk kampung sebelum melangkah ke alam pekerjaan apabila menamatkan pengajian kelak. Wadah dan peluang keemasan yang telah dibentangkan ini sepatutnya ...

 • Event
  03 July 2023 10:30am - 03 July 2023 12:30pm
  by This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

   

  Artboard 1.jpg

   

 • Event
  20 June 2023 08:00am - 20 June 2023 05:00pm
  by This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

   

  ITWeekfcsit23

   

  By Unit Penjenamaan, FSKTM

  KOTA SAMARAHAN - Program bersempena Minggu Teknologi Maklumat 2023 (IT Week 2023), Pameran Kerjaya dan Alumni telah dianjurkan oleh Persatuan Teknologi Maklumat (PERTEKMA), Fakulti Sains Komputer dan Teknologi Maklumat (FSKTM). Program ini berjaya mendapat sambutan hangat dalam kalangan peserta.

  Acara ini bertujuan meningkatkan kesedaran dan penglibatan dalam bidang IT di kalangan warga universiti dan komuniti sekitar. Di samping mengetengah teknologi digital terkini, acara ini turut menyelitkan aktiviti riadah dan sosial. Ia merangkumi minggu kerjaya selain aktiviti bersama pelajar sekolah rendah dan menengah.

  Tirai IT Week 2023 dimulakan dengan acara Larian Bom Air yang melibatkan 46 orang peserta. Mereka kelihatan bersemangat dari mula garisan ke penamat walaupun kepenatan.

  Acara ini turut disertai oleh Dekan FSKTM, Prof. Madya Dr Kartinah Zen, Timbalan Dekan Hal Ehwal Pelajar dan Alumni, FSKTM, Dr. Yanti Rosmunie Bujang, bersama-sama para pensyarah.

  Selain itu, sambutan meriah oleh para peminat pertandingan Mobile Legend dan Volarant e-Sports dapat dilihat melalui pertandingan sengit yang diadakan di Multipurpose Hall, Student Pavilion, UNIMAS dan Gizmo Arena OneTJ, Level 2 - GOLD iCAFE Kuching. 

  Kumpulan Big Black Clock, UES Newbies dan Nameless masing-masing berjaya memenangi tempat pertama hingga ketiga dalam pertandingan Mobile ...

Demo